Güvenlikli Dış Cephe İskelesi

Güvenlikli Dış Cephe İskelesi, inşaat alanlarında işçi ve iş güvenliğini sağlamak amacıyla, 01.07.2015 itibarıyla kullanımı zorunlu hale getirilmiştir. Bu iskeleler, projeye uygun şekilde uzman ekipler tarafından kurulup sökülmelidir. Yetkili olmayan kişilerce müdahale edilmemeli ve iskele sisteminde değişiklikler yapılmamalıdır. Güvenli kullanım için düzenli kontroller ve onaylı tadilatlar yalnızca yetkili kişilerce gerçekleştirilmelidir.

Montaj ve Teknik Detaylar:

  1. Ayar Mili:

    • Güvenlikli iskele, düzgün bir zemin üzerine kurulmalı ve yüzey bozuklukları ayar milleri ile dengelenmelidir. Millerin TS EN 73-1 standartlarına uygun olması zorunludur ve galvaniz kaplamalı olmalıdır.
  2. İskele Panoları:

    • İskele ayakları, 48 mm çapında, 3,00 mm kalınlığında demir profilden üretilmektedir. Yan korkuluklar, 50 cm aralıklarla montaj imkânı sağlayacak şekilde pimli olmalıdır. İskele panoları TS EN 12810 standardına uygun, sıcak daldırma galvaniz ile kaplanmalıdır.
  3. Metal Platformlar:

    • En az 2 mm kalınlığında sacdan yapılan metal platformlar, 30 cm genişliğinde ve 250 cm uzunluğunda olmalıdır. Yük sınıfına göre m² başına 200 ila 300 kg yük taşıma kapasitesine sahip olmalı ve platformlar galvaniz kaplanmalıdır.
  4. Yatay Korkuluklar:

    • İşçi güvenliği için korkuluklar, diz ve göbek hizasında çift sıra olarak monte edilmeli ve galvaniz kaplama ile paslanmaya karşı korunmalıdır.
  5. Tekmelik – Topuk Tahtası:

    • 15 cm yüksekliğindeki tekmelikler, her katta çalışma yüzeyine bitişik olarak kullanılmalıdır. Ayrıca galvaniz kaplama yapılması zorunludur.
  6. Merdiven Sistemi:

    • Katlar arası iniş çıkış sağlayan merdivenler, gerektiğinde yukarı asılabilecek şekilde tasarlanmalı ve galvaniz kaplama ile uzun ömürlü hale getirilmelidir.
  7. Ankraj – Bağlantı:

    • Güvenlikli iskelenin sabitlenmesi için cepheye bağlantılar yapılmalı, bu işlem statik projeye göre belirlenen sayıda ankraj elemanları ile yapılmalıdır.